JOC EN CATALÀ

El Consorci per a la Normalització Lingüística celebra deu anys de foment del joc en català

Totjoc és el nou nom del programa de promoció del joc en llengua catalana. En deu anys de la iniciativa, destaquen els més de 400 comerços col·laboradors, els 26 fabricants del sector adherits i un catàleg actualitzat amb més de 1.100 jocs.

L’escriptor Màrius Serra, padrí del projecte el 2012, ha conduït l’acte en què s’ha presentat la nova marca

Totjoc és el nou nom que ha escollit el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per renovar i impulsar el seu programa de promoció del joc i la joguina en català. Coincidint amb la celebració del desè aniversari del programa, que fins ara s’anomenava ‘I tu, jugues en català?’, el CPNL fa balanç d’aquesta iniciativa impulsada el 2012 des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona que s’ha estès als 22 centres de normalització lingüística que formen el CPNL.

L’elecció de la marca Totjoc (totjoc.cat) pretén fer més visible aquest programa de foment de l’ús de la llengua catalana i impulsar-ne els objectius que el van fer néixer: promoure l’ús del català a través d’activitats lúdiques, donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en aquesta llengua entre la ciutadania i col·laborar amb les empreses del sector perquè la incorporin en els seus productes. Totjoc fa referència a la voluntat d’implicar tots els agents de l’àmbit del lleure, tant la ciutadania en general, de totes les edats i condicions, com els comerços, a qui s’esperona perquè tinguin oferta disponible de jocs en català, com als fabricants, perquè apostin per incorporar el català en l’embolcall, les instruccions o el funcionament de jocs i joguines.

Actualment, més de 400 comerços i establiments d’arreu de Catalunya són col·laboradors del programa i 26 empreses fabricants del sector ja s’hi han adherit (entre elles, Devir, Haba, GdM i Londji). La cooperativa Abacus i l’empresa Juguettos són algunes de les empreses referents en el sector que recentment han signat acords de col·laboració amb aquest programa.

Pel que fa a la ciutadania, Totjoc ofereix un cercador de jocs i joguines en català. Any rere any augmenta el nombre de jocs en català al mercat i actualment el cercador incorpora 1.193 referències actualitzades. Aquest catàleg conté informació exhaustiva de l’oferta de jocs, que es pot filtrar per l’edat dels destinataris, la tipologia de joc i el fabricant. Gràcies als acords amb els establiments, el cercador també permet saber en quines botigues es pot trobar cada producte.

Amb l’objectiu de difondre el programa i dinamitzar els continguts digitals en català relacionats amb els jocs de taula, el 2020 es va crear un canal de YouTube específic. Entre el contingut que s’hi pot trobar destaquen els 24 tutorials que es van presentar al concurs JOCen10 (2021) i la sèrie “Què en saps de…”, on s’expliquen curiositats i dades significatives de jocs de taula populars. Alguns dels col·laboradors del concurs van ser els influenciadors Juliana Canet i Long Li Xue, i l’autor i estudiós dels jocs de taula Oriol Comas.

Presentació dins la fira JugarxJugar

La presentació del nou nom del programa ha tingut lloc aquest cap de setmana, en el marc de la 14a edició de la fira JugarxJugar, dins les festes de l’Ascenció de Granollers. Aquesta és una de les fires més destacades del sector, que s’organitza coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Joc, el 28 de maig.

A l’acte hi ha intervingut la directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, Pietat Sanjuán, i l’ha conduït l’escriptor Màrius Serra, que va apadrinar la campanya de l'”I tu, jugues en català?” en el seu inici. També ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell; el president del Consell de Centre, Francesc Aroles, i la regidora de Promoció Econòmica, Urbanisme i Planejament, Gemma Giménez.

Durant la seva intervenció, Sanjuán ha reclamat que “ens cal trobar espais on els vincles lingüístics siguin en positiu” per garantir un ús normal de la llengua en tots els àmbits.  Per la seva banda, Serra ha presentat el nou nom del programa, Totjoc, amb un joc lingüístic i ha recordat el context sociopolític de quan va néixer el programa fa 10 anys en relació amb la situació actual.

Després de la presentació, Màrius Serra i Oriol Comas, coneguts experts en l’ús lúdic de la llengua, han fet una xerrada sobre jocs en català amb la participació activa de la cinquantena d’assistents a l’acte. Els protagonistes de la xerrada han estat els jocs de taula.

Els CNL amb el Dia Internacional del Joc

A banda de la presentació de la nova marca del programa, el CPNL ha organitzat altres activitats relacionades amb el Dia Internacional del Joc al territori. Algunes d’aquestes iniciatives han estat el taller per aprendre a jugar a l’Scrabble, del CNL del Vallès Oriental; els tallers de jocs de taula del Servei Local de Català de Gavà, del Servei Local de Català de Tarragona, del Servei Local de Català de Cerdanyola, o la presència a fires i jornades dedicades al joc com el Ludificat, a càrrec del Centre de Normalització Lingüística de Lleida. El joc també ha estat present a les aules de català del CPNL, on els alumnes han tingut l’oportunitat d’aprendre i practicar la llengua de manera lúdica amb tallers de jocs.

ENLLAÇOS RELACIONATS

Totjoc

Cercador de jocs i joguines

Canal Youtube