DEPARTAMENT DE SALUT, SENSIBILITZACIÓ LINGÜÍSTICA

El Consorci per a la Normalització Lingüística i el Departament de Salut col·laboren per afavorir la sensibilització lingüística dels professionals sanitaris

A través de tallers a professionals de medicina i infermeria es pretén reflexionar i orientar sobre la importància de la comunicació en català amb els pacients

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), del Departament de Cultura, i el Departament de Salut estrenen avui uns tallers sobre sensibilització lingüística adreçats als professionals sanitaris de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), amb l’objectiu de promoure bones pràctiques d’atenció als usuaris pel que fa als seus drets lingüístics. Durant octubre i novembre es duran a terme tallers de dues sessions virtuals, de quatre hores en total, per a personal mèdic i d’infermeria de centres d’atenció primària (CAP), hospitals de l’ICS i també del SEM.


En aquests tallers es tractaran, entre altres aspectes, la importància de la comunicació en l’entorn laboral, els usos lingüístics tant professionals com privats, o les bones pràctiques lingüístiques i la seva influència cap a les persones ateses. Combinaran la formació teòrica amb exercicis pràctics i reflexions en grup. Estan organitzats pel Servei de Planificació Lingüística del Departament de Salut i els impartirà virtualment el professorat del CPNL, en horari de matí o de tarda.


Bona part de la qualitat en l’atenció a l’usuari té a veure amb la comunicació i amb la llengua que els professionals fan servir per comunicar-s’hi. En l’àmbit mèdic, adaptar-se a la llengua del pacient és una mostra de disponibilitat lingüística i d’empatia, i alhora afavoreix el bon desenvolupament de la tasca del personal sanitari. El CPNL i el Departament de Salut s’han aliat amb l’objectiu de promoure les bones pràctiques en matèria lingüística als centres de salut públics catalans.


No és la primera vegada que el CPNL i el Departament de Salut col·laboren en matèria d’ensenyament de llengua o de sensibilització per donar resposta a les necessitats lingüístiques dels treballadors de la sanitat pública catalana. Des de l’any 2017, ofereixen cursos de català a residents sanitaris acabats d’arribar provinents de fora de Catalunya i, per tant, sense coneixements de llengua catalana.


El Consorci per a la Normalització Lingüística té com a objectiu bàsic fomentar l’ús del català en tots els àmbits de la societat. Per mitjà de les iniciatives de sensibilització lingüística ofereix eines i recursos per facilitar una bona atenció a l’usuari en sectors com la salut, l’ensenyament, el comerç, el lleure o l’Administració pública, per entendre la importància d’adaptar-se a la seva tria de llengua i per què es recomana fer servir en primera instància el català.