EXPERTS DEL GAL-LÈS APRENEN DEL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA

 

Experts en ensenyament del gal·lès aprenen bones pràctiques del Voluntariat per la llengua

 

El National Center for Learning Welsh visita el CNL L’Heura de Santa Coloma de Gramenet per conèixer el programa

El VxL està reconegut per la Unió Europea i ja s’ha exportat a altres països

 

Un grup de 10 persones del National Center for Learning Welsh és a Catalunya per conèixer de primera mà com treballa el Voluntariat per la llengua (VxL). Des de diumenge 23 i fins al 26 d’abril, una delegació d’experts en l’ensenyament de la llengua gal·lesa visita Catalunya per aprendre del pla de suport als aprenents adults de català que té el programa. Ho fa de manera vivencial i coneixent participants i col·laboradors del programa: aprenents, voluntaris, entitats i establiments.

Aquesta institució pública gal·lesa, que ja ofereix el programa Siarad, inspirat en el Voluntariat per la llengua, vol aprofundir en com s’organitza i es desenvolupa aquest programa que impulsa la Secretaria de Política Lingüística i gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització lingüística (CPNL). L’objectiu és conèixer les bones pràctiques del VxL que, amb 20 anys d’existència, és un referent en la pràctica del català a través de la conversa.

Els visitants són les directores del National Center for Learning Welsh, tutores, i diversos representats dels centres lingüístics, que tindran ocasió d’interactuar amb personal del CPNL implicat en la gestió del programa, participants i col·laboradors del VxL i d’assistir a alguna de les seves activitats. La delegació ha visitat el Centre de Normalització Lingüística (CNL) L’Heura, un exemple de gestió del programa adaptat a la situació sociolingüística de Santa Coloma de Gramenet.

La delegació gal·lesa ha rebut informació sobre què és el CPNL i com fomenta l’aprenentatge i l’ús del català. En concret, a Santa Coloma de Gramenet també s’han exposat les pràctiques lingüístiques que l’alumnat du a terme a establiments col·laboradors del VxL, diversos aspectes de dinamització del programa i altres actuacions del CPNL. Durant l’estada, també visiten entitats i establiments col·laboradors del VxL, assisteixen a una classe presencial de català i es troben amb altres entitats culturals i educatives de Santa Coloma i de Catalunya.

 

El VxL, un cas d’èxit exportat a Europa

El VxL, que aquest any fa 20 anys, és un programa per practicar català tot conversant. Es creen parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària que parla català habitualment i un aprenent o aprenenta que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Està reconegut per la Unió Europea i ha estat exportat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i a Flandes (Bèlgica).

 

Gal·les, compromesa amb l’ensenyament de la llengua propia

El National Centre for Learning Welsh es va establir el 2016 i és responsable de tots els aspectes relacionats amb l’ensenyament del gal·lès, des del currículum i el desenvolupament dels cursos fins a l’elaboració de recursos per al professorat, el màrqueting o l’ensenyament en línia. L’objectiu del centre és formar parlants de gal·lès que utilitzin la llengua amb confiança i en tots els àmbits.